Lycka och Autentiskt ledarskap.

”Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.”Gandhi

Mahatma Gandhi

Citatet ramar in det autentiska ledarskapet som jag har funderat mycket på under senare år. Jag anser att det starkaste och effektivaste ledarskapet bottnar i att individen kan ”vara sig själv” i så stor utsträckning som möjligt. Det autentiska ledarskapet går att utveckla främst via självkännedom och reflektion kring hur ledaren påverkar sin omgivning och tvärtom. Det minskar också energiläckage som är vanligt om en individ tvingas ”föreställa sig”.  En individ som kan vara sig själv kommunicerar bättre och skapar förtroende och trygghet hos omgivningen.

Autenticitet innebär att äga sina personliga erfarenheter, värderingar, tankar, känslor och föreställningar och agera i enlighet med sitt sanna jag – mycket som påminner om Citatet från Gandhi. Kanske blir du också lyckligare som ledare om du praktiserar ett autentiskt ledarskap?

Jag har hittat två exempel på definitioner från forskarvärden. Du ser dem nedan.

Forskaren Kernis definierar Autentiskt ledarskap såhär:

Autencitet är ”en obehindrad process där ens sanna jag framkommer i en daglig aktivitet”. Autenticitet är enligt Kernis; optimal självkänsla karaktäriserad som genuin, sann och stabil. Fyra komponenter av autenticitet har identifierats av Kernis: medvetande, opartisk behandling, åtgärder och rationalitet. Men först och främst måste en autentisk ledare uppnå autenticitet, enligt definitionen ovan, genom självkännedom, självacceptans och autentiska handlingar och relationer.

Forskarna Shamir och Eilam definierar det autentiska ledarskapet såhär:

  1. Hellre än att fejka sitt ledarskap, är autentiska ledare sanna mot sig själva (snarare än den som överrensstämmer med andras förväntningar)
  2. Autentiska ledare motiveras av personlig övertygelse, snarare än att uppnå status, utmärkelser eller andra personliga förmåner.
  3. ”Autentiska ledare är originella, inte kopior”. De leder utifrån sin egen övertygelse och synvinkel.
  4. Deras agerande utgår från personliga värderingar och övertygelser.

Kommentera gärna här i bloggen eller på Linkedin hur du ser på det Autentiska ledarskapet.

Författare: Ann Bender

Erfaren konsult inom Executive Search, Chefsrekrytering, IT-rekrytering, Talent management och grupp- och ledarutveckling. se.linkedin.com/in/annbender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: