Jag går en extra mil

Några av er läste mitt inlägg om engagemang och visioner, om Du missade det så finner du det här . Jag berättade om när mitt intresse för organisationer och människorna i den föddes. Som en del av en grupp som kände sig utvald, som levererade och lyfte sig högre som grupp än vad någon enskild individ har förmågan att göra.

Men egentligen handlar det inte om visioner utan om det som kommer ur dem om de är delade, nämligen motivation.

Man brukar tala om inre och yttre motivation där den inre motivationen handlar om vår glöd/det som får oss genuint engagerade. Ingen arbetsplats kan skapa inre motivation men den kan skapa förutsättningar för att den ska kunna blomstra och ges utrymme och uttryck. Man kan som individ uppleva att ”man hamnat rätt”.

Tre förutsättningar finns för inre motivation:

  • Självstyre: Människor som får vara med och ta beslut blir mer intresserade av resultatet/hur det går
  • Mästerskap: Människor som märker att de blir bättre på det de gör/inom sitt yrke blir mer benägna att ta på sig utmanande arbetsuppgifter
  • Mening: Människor vill känna att det de gör tjänar ett meningsfullt syfte, högre än dem själva

Jag vill översätta detta till att vi vill kunna påverka, utvecklas och känna mening. Vissa är kanske bekanta med begreppet KASAM (känsla av sammanhang). När vi har en hög känsla av sammanhang så har vi en hög förmåga att hantera utmaningar.

Vi är alltså beredda att gå en extra mil om vi upplever det vi gör, eller sammanhanget vi gör det i meningsfullt.

Många i Sverige har kommit högt upp på den berömda behovstrappan vilket är en utmaning för arbetsgivarna. Vi vill inte (behöver inte) bara gå till jobbet för att tjäna pengar, vi vill känna att vi är en del av något större, något meningsfullt. Och dessutom vill många av oss uppleva att vi utvecklas, får personlig utveckling.

Alla söker dock inte denna meningsfullhet på jobbet, några söker den i idrotten, i sommarstugan, med barn eller barnbarnen osv. Det handlar om läget i livet, värderingar och personlighet. Några komponenter är mer bestående över tid medan annat förändras.

Jag tycker att detta med motivation är något av de mest komplexa vi kan arbeta med men också ett av de mest intressanta ämnen. För individer, grupper och företagsledningar är detta viktigt. Det hänger ihop med så mycket annat: er kultur, ert varumärke, ert resultat.

När jag ser en inre glöd tändas hos de kandidater jag möter i rekryteringsprocesser eller bland chefer som är mina uppdragsgivare och samarbetspartners då känner jag mig hoppfull. De räcker väldigt långt, bra mycket längre än vad enbart erfarenhet eller kunskap gör. Inget är så kraftfullt som en inre glöd och verkligt engagemang!

flame-1444572_1920

 

 

 

 

 

 

Annons

Författare: kimswing

Kim är rekryterare/headhunter på Boxhill Executive. Hon är Personalekonom med stort intresse för organisationer, dess framgångsfaktorer och ledarskap. Kim har själv varit chef och har ett stort nätverk av ledare och specialister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: