Vi vill väl ha någon som är snäll, eller?

Just nu pågår Klimatmötet i Paris, med alla världens ledare. Samma vecka la sig den första isen på min gata. Den där luriga isen, som fick mig att varna mina medpassagerare på tåget på väg hem, innan de klev av. Mest för att vara snäll.

Snäll. Medmänniska. I dessa dagar, med vårt klimat i fokus (och isiga gator) reflekterar jag över värdet i att vara en god medmänniska och snäll.

En mamma i min bekantskapskrets berättade häromdagen, att hon ofta säger till sina barn, att det viktigaste i livet är att vara en god medmänniska. Jag funderar över godhet/snällhet- hur värderar vi det, egentligen? Är det en egenskap som vi söker efter hos våra framtida medarbetare och kollegor? Eller nedvärderar vi snällhet?

Jag tänker på personal jag möter på mina barns förskola, som är skickliga på omvårdnad och att visa omtanke. Vårdpersonal, och andra hjältar i vårt samhälle, som alla tillhör en grupp yrken som sällan beskrivs som ”högstatusyrken”. Alla, på något sätt, förknippade med omhändertagande, omvårdnad och att man ”bryr sig om”. Varför är statusen låg bland dessa yrken? Som att dessa egenskaper och kompetenser inte behövs?

Ekonomiska termer, och ekonomiskan har blivit status. Vi ska kunna argumentera för, och förklara, på vilket sätt våra prestationer ger en ekonomisk vinning.

Uttryck som ”skinn på näsan” är vanligt förekommande i kravprofiler. Vad innebär det egentligen? För samtidigt vill vi sällan anställa dem som ”tror att de är något”, vi har ju vår Jante att handskas med. Det finns en utmaning här, eller hur?

Emma Seppälä, Doktor i psykologi vid Stanford University har studerat den moderna organisationsforskningen och dragit slutsatsen att snälla chefer vinner i längden. I alla fall om det klarar av att inte låta sig utnyttjas.

Och det kanske är just här skon klämmer, att vi ibland förknippar snällhet med att vara dum (låta sig utnyttjas). Ingen vill ju verka dum!

Jag tror i alla fall att den där mamman, min kloka vän, har rätt. Vi kommer inte att rädda vårt klimat, vår jord, utan en stor portion godhet. Jag hoppas verkligen att världens ledare visar sin godhet och är snälla (men bestämda) mot varandra i förhandlingsrummen. Det känns inte alls dumt, snarare klokt.

Och jag tänker fortsätta varna mina medmänniskor för isklädda gator, bara för att vara snäll.

 

 

 

 

Författare: kimswing

Kim är rekryterare/headhunter på Boxhill Executive. Hon är Personalekonom med stort intresse för organisationer, dess framgångsfaktorer och ledarskap. Kim har själv varit chef och har ett stort nätverk av ledare och specialister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: