Tag möjligheten att påverka företagets värderingar vid Rekrytering!

Barrett Quote

Jag har både varit med och arbetat med företagskultur och värderingar i olika projekt och sett fenomenet utifrån många gånger under min karriär. Det finns möjlighet att påverka och förändra företagskulturen, men det är svårt. Det beror sannolikt på att värderingar är något som grundläggs tidigt och som är relativt konstant över tid.

Ett av de bästa sätten att påverka värderingar och kultur hos företaget är att få med värderings-perspektivet vid nyrekrytering till företaget.  Det är ett effektivare sätt än att försöka förändra de anställdas värderingar. Resultatet blir att personerna kan vara sig själva på arbetet och kan uppleva mening, inspiration och ökad självkänsla i sin anställning och företagets kultur kan förändras stegvis i samband med andra insatser.

Då jag arbetar med rekrytering till ledande positioner brukar vi starta med en kartläggning av värderingar i gruppen och/eller göra stickprov hos företaget i stort eller hos utvalda individer. Vi diskuterar också vilken kultur som eftersträvas och hur en person med ”rätt värderingar” skulle tas emot i gruppen och företaget i stort.

Min filosofi kring rekrytering är att alltid eftersträva att hitta en person vars personlighet, värderingar och potential matchar tjänsten och företaget så långt som möjligt. Det går alltid att lära sig nya saker men att i allt för stor utsträckning anpassa sitt sätt att vara till en rådande kultur leder till energiläckage hos individen, stress och en sämre prestation.

En annan fråga är – vilka är företagets värderingar? Ofta är den rådande kulturen eller värderingarna inte samma som de som  ”står tryckt på Broschyren”. Av den anledningen är det viktigt att kartlägga både nuläge och önskat läge och även varför företaget vill skapa en viss kultur. En värderingsgrund blir ihålig om den skapas för marknadsföring.

If you want to build a high performance culture – then you need to care about what your employees value

Richard Barrett

Kommentera och dela gärna!

Annons

Författare: Ann Bender

Erfaren konsult inom Executive Search, Chefsrekrytering, IT-rekrytering, Talent management och grupp- och ledarutveckling. se.linkedin.com/in/annbender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: