Att översätta ekonomiska mål och kommunicera så att det engagerar alla!

Så, hur ser era mål eller er vision ut? Jag tittar ivrigt på chefen och han svarar: Tja, det är det vanliga du vet..? Att öka lönsamheten med 20 % det här året. Och hur kommuniceras målen? undrar jag.

Många chefer och ledare har en klar bild av organisationens målsättningar och de ekonomiska målen. Medarbetarna däremot tenderar att ha andra intressen, kanske relationen till sina kollegor och närmsta chef eller möjlighet till inflytande och utveckling. Det här bör vi ta hänsyn till i vår interkommunikation.

I somras fick jag chansen att sitta ned och samtala med en Top-chef på ett stort, internationellt bolag. Han har det senaste året lett sin internationella organisation genom en förändring på ett framgångsrikt sätt. Han har haft ett mål i sikte: att öka omsättningen med 50 %. Men det är inte vad han har kommunicerat.

I stället har han, tillsammans med sin ledningsgrupp, funderat på vad som behöver förändras i deras organisation för att nå detta ekonomiska mål. Till exempel har han skapat engagemang genom att varje månad bjuda in ett tiotal anställda från olika avdelningar att tycka till i olika frågor. Medarbetare från alla avdelningar i bolaget har också fått möjlighet att ingå i olika WOW-team (Ways of working) där de under 6 månader har fått komma med förslag på förbättringar inom olika områden och presenterat detta för organisationen. Alla insatser har skapat engagemang bland medarbetarna i organisationen men har också haft som syfte att öka lönsamheten. Och det har lyckats!

Fundera gärna på hur er organisation kommunicerar mål. Går det att bryta ner de ekonomiska målen så att de istället kommer att handla om saker som berör och engagerar era medarbetare?

Lycka till!

Bild proffs

 

 

 

 

 

Annons

Författare: kimswing

Kim är rekryterare/headhunter på Boxhill Executive. Hon är Personalekonom med stort intresse för organisationer, dess framgångsfaktorer och ledarskap. Kim har själv varit chef och har ett stort nätverk av ledare och specialister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: