Engagemang och visioner

Året 2001 klev jag och nio andra förväntansfulla artister in på Golden Hits, Wallmans nöjen för vår första arbetsdag. Vi kände oss utvalda. Vi var redo att göra mer än ”vårt jobb”. VI skulle få varje publik att glömma vardagen utanför och tillsammans skulle VI skapa något speciellt! Inget eller ingen kunde stoppa oss, vi löste varenda utmaning med stort engagemang och målmedvetenhet. The show must go on- på riktigt.

Där och då, för nu 15 år sedan, föddes mitt intresse för ledarskap och individer i organisationer. För vad som motiverar och driver oss och organisationer till framgång. Alla som har spelat i ett framgångsrikt lag, eller varit en del av ett starkt team, vet att laget är mycket starkare än vad någon enskild individ på egen hand någonsin kan vara. Men teamet är också beroende av individen.

Vad var det då som gjorde oss som ensemble och arbetsplats framgångsrik? Publiken jublade, vi var (oftast) på topp och vår verksamhet var mycket lönsam.

Jag har funderat mycket på det här i efterhand, vad som motiverade och drev oss både som individer och grupp. Svaret är inte så enkelt som att ”vi hade så kul på jobbet”. När vi på nyårsnatten stod och skurade logen så var det inte av ren glädje. Tro mig.

När människor har ett genuint intresse för något är det engagerade. Man gör det man vill och är fylld av entusiasm och energi. Man håller ut i motgångar för att man upplever att man gör något angeläget (Peter M Senge, Den femte diciplinen). Och engagemanget kommer ur att den personliga visionen matchar företagets vision! Det är målet som gör att vårt arbete upplevs som meningsfullt.

En vision är inte detsamma som ett ytterst syfte, utan en klar bild av framtiden. Ett syfte kan vara att ”underlätta vardagen för individer” medan en vision är ”2020 har 50 % av alla svenska hem vår produkt”. Mitt tips är att undvika visioner som handlar om att bli bäst, men det får vi ta i ett annat blogginlägg 🙂

Hasse Wallman, och hans företag fostrade (och fostrar) många framgångsrika artister, det var en del utav hans vision. Här föddes stjärnor. Och här ville stjärnor födas. Företagets och individernas visioner matchade och det blev succé.

Hur ser Er organisations vision ut? Och hur ser dina Medarbetares vision ut? Det är värt att undersöka om ni önskar engagerade medarbetare.

eye-691269_1920

 

 

Annons

Författare: kimswing

Kim är rekryterare/headhunter på Boxhill Executive. Hon är Personalekonom med stort intresse för organisationer, dess framgångsfaktorer och ledarskap. Kim har själv varit chef och har ett stort nätverk av ledare och specialister.

En tanke på “Engagemang och visioner”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: